De lente en het hout element

Jonge lente: 3-hout energie.

De lente is een periode waarin je in de natuur de groei letterlijk om je heen ziet. Alle energie die bewaard is in de winter komt explosief boven de grond, een energie waarvan je denkt ”waar zat dat al die tijd?” De natuur wordt groener, knoppen barsten open en geven meer kleur. Dit kun je ook in jezelf ervaren. Zo kun je in de lente meer energie hebben, heb je misschien zin in nieuwe initiatieven en zou je meer kleur kunnen geven aan je omgeving, omdat je jezelf voelt sprankelen.

De lente hoort in de Chinese filosofie bij het houtelement (https://www.hetchatelier.nl/pg-31372-7-126024/pagina/vijf_elementen.html). Behalve in de natuur, kun je het hout element terugvinden in je huis én zijn er mensen met typische hout eigenschappen. “3-Hout mensen” (https://www.hetchatelier.nl/pg-31372-7-126038/pagina/chinese_astrologie.html) houden van verrassingen en snelle dingen, zo handelen ze ook: nog even snel dit of dat. Ze reageren ook snel op hun omgeving. Aan de andere kant vergeten ze nog wel eens de stap voor stap methode, dat is de grote valkuil. Anderen kunnen enorm geïnspireerd worden door de steeds opborrelende ideeën van de hout talenten. 

 

Volwassen lente: 4-hout energie.

De letterlijke vertaling van Feng Shui is wind en water. Volgens de Chinese -energetische- kalender loopt de lente van 4 februari tot 5 mei met 21 maart als hoogtepunt. Het tweede deel van de lente vertegenwoordigd een ander soort hout-energie dan het eerste deel. Waar je in het begin de geboortekracht ervaart van de dappere en sterke sneeuwklokjes en de kinderlijke speelsheid van ronddartelende lammetjes, is de lente nu meer volwassen aan het worden. Hierin kun je een rijkdom ervaren, een gevoel hoe mooi de natuur is, verwondering en volheid. Het element 4-hout speelt een rol, in de I-tjing wordt dit ook wel de wind genoemd. Het meest karakteristiek van water en wind is beweging, vloeibaarheid en de afwezigheid van rigiditeit. Wind is als de adem, het is onzichtbaar te merken als het langs je gezicht waait, je kunt het voelen met je lichaam en ook horen, maar de wind zelf kun je niet zien! De enige waarneming van de wind is het effect wat het heeft op de omgeving. Een lichte rimpeling op het wateroppervlak, beweging van de blaadjes in de bomen en het doet stof opwaaien. Een sterke windkracht kan daken wegblazen en auto’s en gebouwen verwoesten. Daar waar je water kunt zien en aanraken, geldt dit dus niet voor de wind. 

De basiskwaliteiten flexibiliteit en vloeibaarheid van wind en water blijkt het meest waardevol in het leven te zijn. Deze kwaliteiten gaan over een -onzichtbare- energetische dynamiek tussen mens en natuur, omgeving en tussen mensen. Elk aspect van je leven is gereflecteerd in je omgeving en je omgeving beïnvloed jouw manier van leven. Waar je lichaam jouw tempel vertegenwoordigd, zo laat de ruimte om je heen jouw essentie zien. 

Feng Shui is een manier van leven, ga je mee op reis waarin je de grote hoeveelheid aan mogelijkheden ervaart als rijkdom? Geïnteresseerd? Vraag dan nu een vrijblijvend gesprek aan (mailto:wendy@hetchatelier.nl). Of als je wilt weten of jij 3-hout of een 4-hout in je blauwdruk hebt, neem dan snel contact op (mailto:wendy@hetchatelier.nl) voor een Nine Star Ki consult.

Lente en hout Lente en hout