Fris, energiek en rommel-vrij!

Voorjaarsschoonmaak is weldadig

Voorjaarsschoonmaak! Dat is iets wat mijn oma altijd deed, waarom zou ik daar mijn kostbare tijd aan besteden? Nee, ik zit liever in mijn vrije tijd op een terrasje.

Maar echt! Een voorjaarsschoonmaak is zo gek nog niet! Het is niet voor niets dat generaties voor ons in de lente gingen boesteren. Vroeger hielden de mensen in de winter alle ramen en deuren dicht omdat er verwarmd werd met kolenkachels, nu blijft alles potdicht in onze goed geïsoleerde huizen om zo min mogelijk gas te verliezen. Hoe heerlijk is het om weer frisse lucht door je huis te laten waaien? Niet alleen heerlijk, maar ook heel erg gezond! Studies hebben dat aangetoond: een voorjaarsschoonmaak is goed is voor je gezondheid en je gevoel van welbehagen.

 

Lichaam, geest en huis reinigen

In de lente wordt de natuur wakker en gaat ook jouw eigen energie weer stromen. Je voelt jezelf vrolijker en energieker dan in de winter. Waar de winter het tijdperk is van uiterlijke stilstand, is er van binnen van alles gebeurd, zijn emoties gevoeld en misschien zelfs wel opgehoopt, net als in je huis. Het energieke lente-gevoel van nu, resoneert niet met een binnenhuisklimaat vol stof en stilstaande lucht, dat merk je, ruik je en proef je. Het voelt ongemakkelijk. Alles wat van binnen is beleefd, gevoeld en ervaren moet eruit, in de actie. Actie is typisch lente (https://www.hetchatelier.nl/pg-31372-7-126024/pagina/vijf_elementen.html). Om ervoor te zorgen dat jouw gevoel en de sfeer in je huis weer bij elkaar komt, kun je je huis grondig reinigen. Met als extra bonus: je reinigt niet alleen je huis, maar ook je geest en lichaam: je maakt letterlijk ruimte voor nieuwe inspiratie, gedachten, ideeën en nog meer energie! Tip: gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen ;-), drink veel water en eet heel veel groenten.

 

Opruimen en weggooien zorgt voor rust

Voordat je enthousiast met emmer, sop en dweil aan de gang gaat, is het handig om eerst de bezem door je huis te laten gaan: ruim op! Rommel vertegenwoordigd opgehoopte emoties, het zorgt voor stress en constante prikkels, bovendien trekt rommel nog meer rommel aan. Probeer dat voor te zijn, ruim op, gooi weg en geef de rest een duidelijke plek.
Terwijl je bezig bent met opruimen en weggooien, komen gedachten tot rust en krijgen emoties en ervaringen een plek in jou. Je bent zo druk met het nemen van beslissingen over elk item, dat je geen tijd hebt om je zorgen te maken over andere dingen. En als je klaar bent is het heerlijk te ervaren hoe leeg en rustig je huis eruitziet, merk dan ook op hoe leeg en rustig je hoofd is. Is dat niet de moeite van een voorjaarsschoonmaak waard? Een opgeruimd huis is een opgeruimd leven, typisch Feng Shui. Wil jij ook een opgeruimd leven en weet je niet waar te beginnen? Vraag dan nu om een adviesgesprek! (mailto:wendy@hetchatelier.nl)

Fris, energiek en rommelvrij Fris, energiek en rommelvrij