De keuken is -natuurlijk- de ruimte in de woning waarin het voedsel bereid wordt. In de keuken van nu zijn veel invloeden te zien uit de professionele kookomgevingen. We kijken af bij professionals, zoals restaurants en grootkeukens bij instellingen. Daar bevindt zich nu eenmaal veel ervaring en expertise op het gebied van het veilig, effectief, lekker en zo snel mogelijk bereiden van voedsel. In het ontwerp van de keuken wordt steeds beter gezorgd voor een effectieve opstelling van de elementen en onderdelen, waardoor de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen worden afgehandeld in een logische werkvolgorde.
Handig en lekker praktisch, maar welke invloed heeft de keuken nou eigenlijk op ons?
(Op)voeden, voeding, voedsel.
De voor de hand liggende activiteit in de keuken is dus voedselbereiding. Voor jezelf, je partner, je gezin en gasten. Je voedt letterlijk jouw lichaam en dat van je medemens. Voedsel heeft een hele grote invloed op het welbevinden van de mens. Steeds meer onderzoek laat zien dat het functioneren van de darmen signalen afgeeft -via de nervus vagus- aan ons brein, en daarmee ook ons gedrag en gevoel beïnvloedt. Dus sombere gevoelens, geluk, gevoel voor eigenwaarde en onzekerheid zit zeker niet alleen tussen je oren.
Metaforisch vindt er ook een geestelijke voeding plaats en opvoeding binnen het gezin. Juist in die kleine handelingen van het bereiden van eten, de volgorde, hoe je een ui snijdt, welke kruiden je gebruikt, daarin zit een overdracht waar de overige gezinsleden weer mee kunnen experimenteren om vervolgens hun eigen normen en waarden te bepalen.
Liefde gaat door de maag
Maar wist je ook dat de wijze waaròp je het voedsel bereidt invloed heeft? Een met liefde klaargemaakte maaltijd heeft een andere energetische werking, dan een maaltijd wat in alle haast is bereid, dat proef je en dat voel je! Wel eens gehoord van dr. Masaru Emoto? Hij ontdekte dat watermoleculen worden beïnvloed door onze gedachten, woorden en gevoelens. Dit is gebaseerd op het feit dat alles uit energie bestaat, energie is trilling, geluid en gedachten bestaan ook uit trillingen en hebben een uitwerking op het voedsel wat wij innemen. Het gaat om de aandacht die eraan is besteed, hoe de tafel is gedekt, kaarsje erbij, dit voedt ons, zowel lichamelijk als geestelijk, op een hoger trillingsniveau dan dat er nonchalant stamppot op je bord wordt gekwakt.
De energie in de keuken
Hoe beter de energie in de keuken, hoe beter de voedende kwaliteiten van het eten, zo redeneren de Chinesen. En hoe beter het eten, hoe gezonder de bewoners, hoe voorspoediger hun leven. Om met liefde een voedende maaltijd te kunnen bereiden, is het belangrijk om je af te vragen of de keuken zelf een fijne plek is om in te koken, of het een ruimte is die bij jou past.
Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je keuken in te richten en te voorzien van een bepaalde sfeer. Door de invloed vanuit de professionele kookomgeving en de trend van de afgelopen jaren op het gebied van industriële inrichting, zie je nu nog steeds veel keukens die zijn vormgegeven met harde, strakke, koele, ruwe en robuuste materialen. Beton, bakstenen wanden, staal en onbewerkt hout, materialen waarvan je de ‘echtheid’ nog kan zien. Ik krijg dan ook vaak vragen van opdrachtgevers om een keuken te ontwerpen met een industriële look and feel. Hieronder ga ik wat dieper in op deze stijl en het mogelijk gevoel wat ‘industrieel’ met zich mee brengt.
Industrieel
De industriële keuken is geïnspireerd op de fabrieksarchitectuur uit de 19e en 20e eeuw en kenmerkt zich door het gebruik van kleur en materiaal zoals in die tijd werd gebruikt.
Dit vraagt om een klein onderzoekje, wat hield ‘die tijd’ in? Van wikipedia: “Ambachtelijke en kleinschalige werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken. De arbeid werd uitgevoerd als loonarbeid en de arbeiders verloren hun zelfstandigheid, waar zij eerst hun eigen werktempo konden bepalen, waren zij nu gebonden aan de werktijden van de fabriek. Waar men eerder het ritme van de dagen en seizoenen volgde, was men nu gebonden aan de tijd om handelingen of diensten op elkaar af te stemmen. Het werk in fabrieken vereiste weinig kennis en vaardigheden, zodat arbeiders inwisselbaar werden. Het werk kon vuil en ongezond zijn. Door het wegvallen van de mogelijkheid om met huisnijverheid tegen de massafabricage te concurreren moesten mannen, vrouwen en kinderen in de fabrieken gaan werken om in hun levensonderhoud te voorzien. Het levensdoel van de bezitloze en diens gezin bestond, tot het lichaam het opgaf, louter uit werken om in leven te blijven.”
Dit is dan ook het gevoel wat ik krijg als ik door een leegstaande fabriek loop. Het ontbreekt aan sfeer van overvloed en weldaad, eerder van rauwe noodzakelijke arbeid. Je ziet dat leegstaande fabrieken nu worden gebruikt voor bijvoorbeeld techno feesten of creatieve broedplaats in sterk contrast tegen de sobere achtergrond. Er wordt gekeken naar een nieuwe invulling van het industrieel erfgoed.
Materiaal- en kleurgebruik
Een industriële keuken geeft door het gebruik van de robuuste materialen een stoere, rauwe, sobere en cleane uitstraling. Waterleidingen of andere buizen hoeven niet verborgen te worden. Accessoires worden minimaal toegepast, less is more, hooguit wordt het kale peertje ter verlichting opgehangen, een retro gloeilamp of de typische fabriekslamp, die grote grove lampen bevestigd aan een ketting. Er wordt gebruik gemaakt van de kleuren zwart, wit en grijs, heel soms wordt bruin toegepast.
Als de kleuren en materialen geanalyseerd worden volgens de Feng Shui filosofie dan hoort beton, baksteen en de kleur bruin onder het element aarde. De functie van de keuken en eten past zeker ook bij het element aarde, maar ook zware arbeid. Zoals de klei waar bakstenen van gemaakt zijn uit de aarde gespit, gebakken en gemetseld worden: heavy arbeid dus!
De overige harde koude materialen, waaronder staal en de kleuren wit en grijs horen bij het element metaal, wat eerder het sentiment afstandelijkheid, ongekleurd (geef wat kleur aan je leven), basics, maar ook van financiële zekerheid en daarmee een veilig gevoel geeft.
Wat doet het met jou als je door een fabriek loopt? Welk gevoel geven de gebruikte materialen jou? Wil je juist lekker basic koken, met opgerolde mouwen het deeg rollen? Heb jij in jezelf ook veel aarde of metaal kenmerken? Ben je juist iemand van de tijd en heb je minder met het ritme van de natuur? Dan kan een industrieel vormgegeven keuken voor de juiste energie zorgen!
Maar ik kan mij ook voorstellen dat je door de oneindige keuzemogelijkheden geen idee hebt welke stijl precies bij jou past? Ik kan met behulp van een Nine Star Ki analyse van jouw persoonlijkheid in combinatie met een Feng Shui onderzoek van je keuken, een prima advies en richting geven. En dan kook je weer met heel veel liefde!!